кадър БНТ Българската федерация по вдигане на тежести протестира срещу ощетения от

...
кадър БНТ Българската федерация по вдигане на тежести протестира срещу ощетения от
Коментари Харесай

Федерацията ни по щанги протестира официално срещу ощетяването на Христо Христов в Токио

кадър БНТ 

Българската федерация по повдигане на тежести стачкува срещу ощетения от реферите в Токио наш щангист Христо Христов. Федерацията излезе с изказване, подписано от президента Ариф Маджид, в което показва недоволството си от непризнатия опит на българина на 222 кг в категория до 109 кг, който на процедура щеше да му донесе бронзов орден, съобщи БНР.

Ето и изказването на БФВТ:

„ Българска федерация по повдигане на тежести показва своето неодобрение и изрично противоречие със случилото се с българския щангист Христо Христов по време на олимпийския шампионат в Токио. Непризнаването на последния опит на българина на процедура го лиши от бронзов орден в кат. 109 кг и лиши на страната ни опцията да завоюва отличие в този спорт.

Смятаме, че Международната федерация по повдигане на тежести носи отговорност за случилото се и следва да реагира на метода, по който избраните от нея началник на журито и целия реферски екип в тази категория взеха своето решение. Възмущението идва и от това, че по време на надпреварата съдиите демонстрираха друг критерии и пристрастност, като в същите обстановки с други щангисти отсъдиха положителни опити. Ето за какво не одобряваме претекстовете, с които последният опит на Христов бе разгласен за неточен.

Подобни ощетявания и очевидни съдийски неправди демотивират състезатели и треньори, като нанасят сериозен удар по повдигането на тежести. Считаме също, че са нарушени главните правила на спортната конкуренция, а точно феърплей, еднакъв старт и равнопоставеност сред участниците.

В тази връзка БФВТ ще сезира МОК и ще изпрати формален митинг до Международната федерация по повдигане на тежести с гледище за реакция по проблема, както и за решителни и бързи ограничения сходни ощетявания да не се повтарят в бъдеще. В спорта определящи следва да са резултатите, а не реферските задължения, подмолни лобита и политики.

Изказваме също по този начин признателност и цялостна поддръжка към Христо Христов. Той е нашият воин и нашият същински медалист, който ще се върне още по-силен и окуражен на подиума. Убедени сме, че с сходни надарени бойци българската тежка атлетика има положително и сполучливо бъдеще, “ се споделя в изказването на БФВТ, подписано от президента Ариф Маджид. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР